Santa Television visar en film om de finska renarna, tomtens bästa hjälp. Det finns svenska renar också och Solberget i svenska Lappland bjuder på Julresor och då finns tomten där och lär dig allt om dessa djur.

På Wikipedia kan man läsa om tomten:

Jultomtens amerikanska namn ”Santa Claus” är baserat på det nederländska”Sinterklaas”, som härleds till Sankt Nikolaus som var en biskop på 300-talet somhelgonförklarades för sin kristliga givmildhet.[1] Han räddade i hemlighet bland annat tre flickor, som inte hade tillräckligt med pengar till hemgift, så att de slapp bli prostituerade. S:t Nikolaus är skyddshelgon för barn, sjömän, fiskare, de falskt anklagade, pantbanker, tjuvar som ångrat sig samt många städer. Han avbildas vanligen iförd röd biskopsdräkt, ofta med detaljer i vitt och grönt.

Det var Viktor Rydberg, med novellen Lille Viggs äventyr på julafton (1871) och kanske främst dikten ”Tomten” (1881), som lade grunden för det kulturella sambandet mellan gårdstomten och jultomten,[2] och Jenny Nyström som illustrerade de bägge texterna. Det sena 1800-talets illustratörer och författare till de ymnigt förekommande jultidningarna och familjemagasinen byggde vidare på idén och gestalten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.