För några år sedan skrev vi här i bloggen att det var Delsbo’s Spelmansstämma. Uppenbarligen var detta felaktigt så vi ber att återigen få presentera den äldsta, som är Vilhelmina Spelmansstämma! På Nybyggarveckans hemsida kan man läsa följande:

”Jon-Erik Öst kom till Meselefors 1935,  utan pengar och i sällskap med sin nyblivna gravida hustru Ester. Jon-Erik blev med bybornas hjälp kvar och kom som vida berömd speleman att prägla Vilhelminas folkmusikliv i många år. 1942 samlade han spelemän till en första spelmanstämma. Förmodligen i samband med det som kom att bli Vilhelminas första Hembygdsdagar. Spelmansstämman har alltsedan dess varit en årlig tradition och 1947 bildades Västerbottens spelmansförbund i Vilhelmina, just under Hembygdsdagarna.”

Här är en tidig bild från Vilhelmina, som Ann-Sofie Gavelin sänt oss.

Spelmansstämman

Delsbostämman startade först 1952, rätt ska vara rätt.

6 svar på “Sveriges äldsta spelmansstämma”
 1. Den första folkmusikfesten i Delsbo var hälsingestämman 1908, anordnad av Nathan Söderblom, Sven Kjellström och Thore Härdelin för att främja den allt mindre populära folkmusiken. Den följdes av liknande tillställningar i Bollnäs och Hudiksvall de följande åren. Traditionen av årligt återkommande spelmansstämmor i Delsbo har funnits sedan 1952 på initiativ av bl.a. Grubb Anders Jonsson.

 2. Hassela var först i Hälsingland och hela Gävleborg. Troligtvis var Hassela näst först i hela Sverige, efter Gesunda 1906.

 3. Hej Anna Bjork och Erik Andersson.

  Sa ni menar att Hassela och Gesunda har startat och alltjamt varit, utan uppehall, igang sedan 1906 och 1907? Da ar ju inte Vilhelmina Spelmansstamma Sveriges aldsta annu levande Spelmansstamma. Jag har tidigare sokt fakta, men inte hittat uppgifter om dessa stammor. Det vore ju kul om det blev ratt. Da det ar ratt fantastiskt att man orkar halla igang i sa manga ar.
  Jag har sett att det funnits dem som startat tidigt, men gjort flera ars uppehall.

  Tacksam for svar.
  Skicka garna till min e mail: agavelin47@hotmail.com

 4. Hej igen,
  Då jag inte fått något svar, vill jag få tillägga. Då vi höll på att forska i Sveriges äldsta Spelmansstämma, så såg vi att Anders Zorn startade den första spelmansstämman i Sverige. Sedan startade flera upp, men det dog ut eller upphörde tidigt av flera olika anledningar bl a religiösa organisationers agerande. En del på nytt föddes, eller återuppstod under senare delen av 1940 talet och in på 1950 talet. Vilhelmina Spelmansstämma startade 1942 och har varit ständigt levande varje år sedan dess och 1997 berikades den med Zornmärkesuppspelning.
  Västerbottens spelmansförbund startades av Jon Erik Öst 1947.

  Vore fint att föra en dialog om detta, då jag ser att flera Spelmansstämmor från 1950 talet också kallas Sveriges Äldsta Spelmansstämmor.
  Vänligen Ann-Sofie Gavelin

 5. Hassela anordnade Hälsinglands första stämma 1907. Gesunda 1906. Hassela var näst först ut eller tredje först ut. Där är jag lite osäker. Det är nog skillnad på först och äldst.
  I Hassela t ex. tror jag inte det hållits stämma obrutet sedan år 1907.
  Det vore trevligt att göra en lista med stämmor efter startår respektive vilken stämma som har hållit på flest år utan uppehåll.

  Mvh
  Erik Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.