Långt ut i naturen norr om Storlien i Jämtland ligger Rensjösätern. Filmen, som vi visar idag, är gjord av Björn Falkevik och han har vandrat till Rensjösätern. Där ute ligger en synbart fräsch herrgårdsliknande anläggning, som färgmässigt verkligen avviker. På Wikipedia kan man läsa följande:

Rensjösäterns jaktvilla är en jaktvilla vid sjön Norder Rensjön i västra Jämtlands fjällvärld. Villan, som byggdes av friherre Oscar DicksonGöteborg, stod klar 1890. Huset ritades av den i Göteborg aktive arkitekten Adrian C. Peterson och kan beskrivas som en liten herrgårdsanläggning.

Huvudbyggnaden är 28 meter lång och 9,5 meter bred. I anslutning till huvudbyggnaden finns ett flertal ekonomibyggnader och personalbostäder. Rensjösätern är den mest speciella och storslagna av de jaktvillor som byggdes i Jämtland i slutet av 1800-talet.

Villan levererades i monteringsfärdiga delar från Svartviks sågverk utanför Sundsvall, som ägdes av Dickson. Delarna transporterades med tåg på Mittbanan till Fridhem och forslades sedan med häst i snöföre upp till byggplatsen.

Oscar Dickson tillbringade några veckor om året i sin jaktvilla för att jaga, fiska och leva ett världsvant sällskapsliv, som krävde en stor tillfälligt anställd personalstyrka. År 1928 såldes Rensjösätern till bröderna Nils och Mac Wikström. Rensjösätern, som är byggnadsminne, är fortfarande privatägd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.