Midsommarveckan är alldeles speciell och väldigt svensk häruppe hos oss. Hedgården, som jag skriver från, ligger i vackra Älvdalen. Eller rättare sagt Rot, byn heter så.

Vårt firande börjar redan dagen innan den stora dagen. Björkar hämtas, blommor plockas.  Långa rankor med små björkbuketter, och ringar av blomster från ängarna binds ihop för att sedan hängas upp på vår midsommarstång.

Rankan bärs fram av  folkdräktsklädda barn och vuxna. I täten går spelmanslaget och spelar fiolmusik. Färden går längs riksvägen mot Skansen (Rots skans) in på tunet där 100-tals människor samlats. Stången kläds till tonerna av glada polskor och schottisar. Sen är det dags, det stora provet. då den höga tången ska resas.  Då får man kalla fram byn och besökare som skall vara långa och starka för att resa upp stången på plats.

Alltmedan musiken håller takten  och folket hejar på stiger stämningen och stången kommer längre och längre upp. Till sist står den rak med sina nya utsmyckningar och är redo för dansen.

Resten känner ni säkert igen – Små grodorna, Lasse går i ringen och så göra vi när vi tvättar våra kläder.  Små och stora barn leka lekar som aldrig förr. Ja. detta är en helt vanligt midsommar på en helt vanlig Dalagård Hedgården Bo På Lantgård!

Kom och fira hos oss, njut av skogarna och lugnet. Kanske ta en guidad tur med chans att se skogens konung.

 

Glad Midsommar

Önskar Marit Bolin med familj

 

https://www.bopalantgard.se/gardar/hedgarden/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.