Här är en försmak av vad sommaren framför oss har ett erbjuda. På Wikipedia kan du läsa följande om forsränning, något du kanske inte kände till.

Forsränning innebär att med båt, flotte eller bräda åka nedför en fors eller annat strömt vatten. För att parera hinder och hålla önskad kurs krävs aktiv rodd eller paddling. I samband med timmerflottning kunde mindre forsar rännas vid nedströms förflyttning. Man hade bl. a av detta skäl särskilda roddbåtar för flottningen. Dessa var spetsiga i båda ändar, och hade dubbla årtullar där årorna snabbt kunde läggas i och tas ur. Vid forsränning under flottning så hade man alltid tre man i båten, två roddare och en stävare. Stävaren, som satt längst bak i båten var oftast den som kunde forsen bäst, hade till uppgift att peka ut riktningen förbi både synliga och dolda stenar i forsen. Detta var livsviktigt eftersom roddarna satt med ryggen mot färdriktningen. Han skulle också hjälpa till med snabbt årbyte när någon av årorna bröts av, vilket inte alls var ovanligt.

Numera utförs forsränning som friluftsaktivitet för nöjes skull, mestadels i gummiflottar nerför outbyggda forsar i bl. aVästerdalälven och Piteälven. Denna form av upplevelseturism organiseras i Sverige vanligen av företag med erfarna ledare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.